NHG Hypotheek premie verlaagd

NHG Hypotheek besparen
De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Voor starters is het lastig om een (betaalbare) koopwoning te vinden. De NHG hypotheek is soms de oplossing. Aankomend jaar (2020) wordt de premie voor de NHG hypotheek goedkoper om de starter te helpen en mogelijkheden op een koophuis te vergroten. Wat is de NHG hypotheek en is het voor jou relevant?

Deel dit bericht

Wat is een NHG hypotheek?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. De NHG zorgt er voor dat je een vangnet hebt als je je hypotheek niet meer kunt betalen, een soort verzekering. Ze gaan dan in gesprek met je hypotheekverstrekker om te kijken of ze je hypotheek weer betaalbaar kunnen maken in verband met je nieuwe situatie. Het kan namelijk voorkomen dat er iets verandert waardoor je je hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, of wanneer je werkloos raakt.

Bovendien weet je dat wanneer je een hypotheek hebt met NHG een verantwoorde lening hebt volgens de normen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Dit betekent dat je zeker weet dat je niet te veel leent en nog ruimte zal hebben voor je andere uitgaven zoals boodschappen en daarbovenop nog geld over houdt als buffer of om te sparen. Hoewel je hypotheekadviseur hier sowieso rekening mee houdt, ook bij hypotheken zonder NHG, is dit toch een extra zekerheid.

NHG staat je tevens bij wanneer je je woning toch moet verkopen naar aanleiding van je nieuwe situatie. Stel je moet je woning met verlies verkopen, dan staat NHG borg voor de restschuld. Je zal dan nog wel de schuld aan NHG moeten terugbetalen, maar kan dan wel alles afhandelen met de geldverstrekker.

Wanneer een hypotheek met NHG?

Je kan niet altijd een hypotheek afsluiten met NHG. Er gelden bepaalde vereisten voor. Ten eerste mag het aankoopbedrag van je woning maximaal €290.000 zijn (in 2019; dit verandert jaarlijks). Deze prijs is inclusief een eventuele verbouwing. Indien je energiebesparende voorzieningen treft, kan dit bedrag iets hoger uitvallen, namelijk €307.400 (in 2019).

Het tweede vereiste is dat je een hypotheek afsluit voor maximaal 100% van de waarde van je huis. Als de woning een waarde heeft van €270.000 kan je dus niet een hypotheek van €290.000 afsluiten als je een hypotheek met NHG wil.

Verlaging premie NHG

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je een premie. Deze premie betaal je bij het afsluiten van je hypotheek. De premie is een percentage van je hypotheek. Dit percentagebedrag is momenteel 0,9% en wordt verlaagd naar 0,7% vanaf 2020, waardoor de kosten lager worden. De kosten van een NHG worden daardoor tot ongeveer €600 goedkoper.

De reden voor deze verlaging is om starters te helpen. De mogelijkheden voor starters zijn de afgelopen jaren fors verminderd, doordat de huizenmarkt er voor heeft gezorgd dat de huizenprijzen zijn gestegen. Voor starters is het de afgelopen tijd daarom lastig geweest om een (betaalbare) koopwoning te vinden. Vooral in de omgeving Veldhoven en Eindhoven zijn de huizenprijzen fors gestegen.

NHG Hypotheek afsluiten Veldhoven en omgeving (Eindhoven)

NHG hypotheek afsluiten in Veldhoven of omgeving (Eindhoven) of wil je weten of dit voor jou interessant is? De hypotheekadviseurs van Ratium kunnen je daarbij helpen. De hypotheekadviseurs van Ratium voorzien in volledig onafhankelijk hypotheekadvies.

Volg ons op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws zoals dit

Meer nieuws

Jouw Hypotheekadviseur en Verzekeringsadviseur

Voor al je financiële vragen

Afspraak maken hypotheek en verzekeringen

Schrijf een Review

We willen je de mogelijkheid geven om je ervaring te delen op een derde onafhankelijke website.

Maak vrijblijvend een afspraak

Maak een (bel)afspraak om je wensen te bespreken, zodat we je kunnen vertellen wat we voor je kunnen betekenen. We gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen.

Contact