Eigen advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering

Rechtszaal met behulp van eigen advocaat rechtsbijstand
Mag je een eigen advocaat kiezen bij een rechtsbijstandverzekering? En zo ja, wanneer? Lees hier waar je op moet letten bij gebruik van eigen advocaatkeuze als je aanspraak maakt op je rechtsbijstandverzekering.

Deel dit bericht

Een rechtsbijstandverzekering verzekert jou of je bedrijf voor hulp en(/of) kosten bij juridische geschillen. De meeste verzekeraars of uitvoerders van rechtsbijstandverzekeringen hebben zelf juristen en advocaten in dienst. Zij kunnen je altijd helpen bij verzekerde geschillen. Toch kan het zijn dat je om bepaalde redenen een eigen gekozen advocaat wilt inschakelen. Dat noemen ze ook wel eigen advocaatkeuze. Heb je mogelijkheden om zelf een advocaat te kiezen? En zo ja, in welke situaties?

De mogelijkheid voor het kiezen van een eigen advocaat

Bij iedere rechtsbijstandverzekering is er een dekking voor eigen advocaatkeuze, want dat is verplicht. Waar je rekening mee moet houden is dat de maximale kosten hiervoor bij (vrijwel) iedere verzekeraar gemaximeerd is. Ook kan deze maximering per type procedure verschillen. Het ligt dus volledig aan de voorwaarden van je verzekering tot welk bedrag je in de gegeven situatie verzekerd bent. Bij bepaalde procedures geldt er ook vaak een kleine eigen bijdrage bij het inschakelen van een eigen advocaat. Voor het inschakelen van een eigen advocaat gelden wel altijd voorwaarden.

De voorwaarden voor gebruik van een eigen advocaat

Kort gezegd zijn er twee belangrijke voorwaarden die in ieder geval gelden:

  1. Het moet gaan om een verzoek:
    • voor verdediging, vertegenwoordiging of behartiging bij een gerechtelijke of administratieve procedure, of
    • waarbij er zich een belangenconflict voordoet (bijvoorbeeld als jouw verzekeraar ook de andere partij bij staat)
  2. En de opdracht aan de advocaat moet altijd worden gegeven vanuit/via de verzekeraar.

Het allerbelangrijkste is dus dat je áltijd vooraf je verzoek voor een eigen advocaat indient bij de verzekeraar. De verzekeraar moet dus altijd vooraf officieel akkoord hebben gegeven voor het inschakelen van de eigen advocaat. Sterker nog, de verzekeraar is de partij die de opdracht in dat geval geeft aan de gekozen advocaat. Regel je de opdracht aan je eigen advocaat niet vooraf via je verzekeraar? En dien je op een later moment de facturen van jouw advocaat in bij de verzekeraar? Dan zijn de kosten niet verzekerd.

Dit geldt ook voor nieuwe geschillen/zaken die voortvloeien uit een eerder (afgesloten) geschil. Dat betekent dat je voor iedere nieuwe procedure het verzoek voor gebruik van je eigen advocaat moet indienen. Blijf dus altijd goed in contact je verzekeringsadviseur en verzekeraar. Lees hier een publicatie van het kifid waar de eigen advocaatkeuze bij een rechtsbijstandsverzekering niet helemaal goed ging1.

Het kiezen van een passende rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering bestaat meestal uit modules. Zo kun je kiezen om bepaalde type geschillen wel of niet mee te verzekeren. Zodra je weet welke modules je wilt verzekeren, is er keuze uit veel verschillende verzekeraars en producten. Deze hebben allemaal andere voorwaarden en premies. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat er een relatief hoog verzekerd bedrag beschikbaar is voor gebruik van een eigen advocaat? Of vind je het dat niet belangrijk en wil je liever een lagere premie?

Wij helpen je op basis van jouw wensen bij de keuze voor een passende rechtsbijstandverzekering. Wij bieden mogelijkheden voor zowel particuliere rechtsbijstandverzekeringen als zakelijke rechtsbijstandverzekeringen.

1 Uitspraak Geschillencommissie Kifid nr. 2023-0604, 1 augustus 2023.

Volg ons op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws zoals dit

Meer nieuws

Man die werkt met bouwmaterialen voor een gebouwenverzekering, CAR verzekering of inventaris/goederenverzekering.
Verzekeringen

Gebouwenverzekering: Zijn bouwmaterialen meeverzekerd?

Wat is de omvang van een gebouwenverzekering? Na de uitspraak van een rechter werd een pluimveehouder onlangs teleurgesteld in de dekking. Hij verwachtte dekking voor iets waarvoor geen dekking bestond. Waar moet je onder andere op letten bij een gebouwenverzekering?

Lees verder

Jouw Hypotheekadviseur en Verzekeringsadviseur

Voor al je financiële vragen

Afspraak maken hypotheek en verzekeringen

Schrijf een Review

We willen je de mogelijkheid geven om je ervaring te delen op een derde onafhankelijke website.

Maak vrijblijvend een afspraak

Maak een (bel)afspraak om je wensen te bespreken, zodat we je kunnen vertellen wat we voor je kunnen betekenen. We gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen.

Contact