Kans op een koophuis in Veldhoven nihil met modaal inkomen

Huis kopen in Veldhoven? Als éénverdiener met een modaal inkomen (36.000 euro bruto per jaar) heb je de keuze uit 1% van de huizen in Veldhoven. De andere 99% van de huizen liggen voor jou dan buiten de mogelijkheden. Zo blijkt uit de tool van Wouter van Dijke. Veldhoven blijkt dan ook een zeer lastige omgeving voor koophuizen. Dit zijn de cijfers…

De huidige situatie in Nederland

Om een beter beeld te scheppen van de situatie is het belangrijk om te weten dat maar liefst 38% van de Nederlandse huishoudens een inkomen onder modaal heeft. Met een modaal inkomen, geen spaargeld en geen overige schulden kun je een hypotheek krijgen van ongeveer 162.000 euro. Slechts 9% van alle huizen in Nederland zijn met dit bedrag te bekostigen. Bovendien is dit berekend met de gedachte dat er geen schuld en geen spaargeld is, maar er zijn tegenwoordig veel mensen met een studieschuld of een private lease auto. Want ook een private lease auto heeft invloed op je maximale hypotheek. Dat snijdt er natuurlijk ook alweer fors in bij de berekening van de maximale hypotheek. En dan is het nog maar de vraag hoeveel van deze huizen dan daadwerkelijk te koop staan. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt momenteel rond de 290.000.

Huizen in Veldhoven

Nu blijkt Veldhoven een lastige plaats met betrekking tot vraag en aanbod en de prijzen van woningen. Als éénverdiener met een modaal inkomen kun je met een hypotheek 1% van de huizen bekostigen in Veldhoven. Dit percentage omvat ook de huizen die niet te koop staan. De kans op de beschikbaarheid van zo’n huis is dus ook zeer klein. De gemiddelde oppervlakte van de huizen die een éénverdiener kan bekostigen met een modaal inkomen in Veldhoven is ongeveer 66 vierkante meter. Pas bij een maandelijks bruto inkomen van 5000 euro kun je als éénverdiener 49% van de huizen bekostigen met een hypotheek.

Alle cijfers zijn dus gebaseerd op een éénverdiener zonder schulden en eigen (spaar)geld. Als je een huis samen met je partner koopt, heb je dus al iets sneller kans op de mogelijkheid tot het kopen van een huis. Maar, let op: als je een partner hebt met hetzelfde inkomen, betekent dit niet dat je twee keer zo veel kan lenen! Zo simpel is het helaas niet. Niet alleen zijn er verschillende variabelen die de maximale hypotheek bepalen. Hypotheekverstrekkers houden bijvoorbeeld ook rekening met de kans dat één van de twee verdieners minder gaat werken of dat er een kind in het gezin bij komt.

Meer cijfers?

Alle cijfers zijn afkomstig uit de tool van Wouter van Dijke, datajournalist bij RTL Nieuws en zijn opgemaakt met de huizenmarktgegevens van Calcasa.
Voor meer cijfers met betrekking tot de verhouding inkomen/huizenmarkt in Veldhoven en andere plaatsen in Nederland kun je de tool bekijken.

Ratium biedt persoonlijk en onafhankelijk advies in hypotheken en verzekeringen. Vraag nu een vrijblijvend gesprek aan.

Deel dit artikel

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on linkedin
Deel op Linkedin
Share on email
Deel op Email
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp