Coronavirus: Hoe zit dat met mijn reisverzekering en annuleringsverzekering?

De wereld staat op zijn kop. Door het Coronavirus zijn er ingrijpende maatregelen genomen door de overheid en op haar beurt weer door bedrijven. Sommige bedrijven zijn verplicht hun deuren te sluiten, andere doen dit op advies en andere beperken het aantal werknemers op locatie. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor bedrijven, maar ook voor jou. Misschien had je net een vlucht gepland staan en wordt deze vlucht nu geannuleerd. Of misschien ben je op vakantie, en kun je niet terug. Het kan ook zijn dat je ziek bent en daardoor zelf niet op vakantie kunt. In welke gevallen kun je je schade claimen bij je reisverzekering?

Deel dit bericht

De bestemming van mijn reis is een risicogebied (n.a.v. het Coronavirus)

Het kan zijn dat het reisadvies voor je bestemming is veranderd in code oranje of code rood, nadat je geboekt hebt. Je kunt je in dit geval niet beroepen op je (normale) annuleringsverzekering. Een annuleringsverzekering strekt er toe je reis te annuleren als er sprake is van persoonlijke omstandigheden, dus gebeurtenissen die jou zelf overkomen. Hierbij kun je denken aan ziekte of het overlijden van een familielid. Voor degenen die veel reizen naar risicovolle gebieden bestaan er wel aanvullende reisverzekeringen, waarbij annuleringen om deze reden wél wordt gedekt.

Ga je toch naar deze bestemming? Ben dan extra voorzichtig. Je hebt kans dat je niet gedekt bent voor bepaalde kosten, zoals medische kosten naar aanleiding van een ziekte waardoor het gebied tot risicogebied werd uitgeroepen.

Het maakt in bovenstaand geval niet uit of je reis naar het buitenland is of een weekendje weg naar een risicogebied binnen Nederland.

Ik ben in quarantaine geplaatst tijdens mijn reis in het buitenland

De reisverzekering dekt extra kosten, zoals reis en verblijfskosten in dit geval vaak niet. Enkele verzekeraars dekken een deel van deze kosten, maar hierbij geldt een maximum.

Ik ben ziek geworden en kan hierdoor niet meer op reis

Als je zelf ziek wordt voordat je op vakantie gaat en je kan hierdoor niet meer op reis, dan kan je een beroep doen op je annuleringsverzekering. Of dit ziek worden komt door het Coronavirus of door iets anders, maakt dan niet uit. Let op, je moet wel kunnen aantonen (bijvoorbeeld door een doktersverklaring) dat je ziek bent, anders kun je geen beroep doen op je annuleringsverzekering.

Om met succes je schade te claimen, mag de reis niet al geannuleerd zijn door een andere redenen.

Ik denk dat ik het Coronavirus heb opgelopen

Je kunt je dan niet zomaar beroepen op je annuleringsverzekering. Het hangt in zo’n geval af van je persoonlijke situatie. Je zult dan contact op moeten nemen met je verzekeringstussenpersoon of je verzekeraar.

Ik mag het land niet in omdat er code oranje is (Verenigde Staten), kan ik beroep doen op mijn annuleringsverzekering?

Verschillende landen (waaronder de Verenigde Staten) beperken het luchtverkeer naar hun land, vooral voor vluchten vanuit landen waarin het Coronavirus op grote schaal aanwezig is. Als je een pakketreis hebt geboekt (waarbij hotel en vlucht zijn inbegrepen) komt dit in eerste instantie voor risico en rekening van de reisorganisator. Ze zullen je waarschijnlijk de mogelijkheid geven om je reis om te boeken of kosteloos te annuleren. Het kan ook zijn dat het wordt aangemerkt als een overmachtssituatie. De reisorganisator zal dan niet aanbieden om (volledig) kosteloos te annuleren. Neem contact op met je verzekeraar of tussenpersoon om te kijken of je verzekeraar deze kosten vergoedt.  

Heb je zelf een los ticket besteld? Dan komt het waarschijnlijk voor je eigen rekening. Je kunt contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij om te kijken of ze iets regelen. Zo niet, biedt wellicht de verzekering een uitweg.  Het ligt onder andere aan de vraag of de situatie al bekend was ten tijde van het boeken, of je een doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering hebt en aan de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Neem dus vooral contact op met je tussenpersoon of verzekeraar.

Andere vragen met betrekking tot je reisverzekering? We helpen je graag. Neem contact met ons op.

Volg ons op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws zoals dit

Meer nieuws

Jouw Hypotheekadviseur en Verzekeringsadviseur

Voor al je financiële vragen

Afspraak maken hypotheek en verzekeringen

Schrijf een Review

We willen je de mogelijkheid geven om je ervaring te delen op een derde onafhankelijke website.

Maak vrijblijvend een afspraak

Maak een (bel)afspraak om je wensen te bespreken, zodat we je kunnen vertellen wat we voor je kunnen betekenen. We gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen.

Contact