Verzekeringen afsluiten? Vergelijkingssite vs. verzekeringsadviseur

Verzekering afsluiten? Er is veel onduidelijkheid over de kosten voor advies over schadeverzekeringen. De woorden ‘advies’ en ‘adviseur’ schrikt menig mens af. Zo denken veel mensen dat ze een forse factuur toegestuurd krijgen na het adviesgesprek. Bij een online vergelijkingssite voor schadeverzekeringen zien ze enkel de premie en het woord ‘afsluiten’ en denken ze dat ze geen kosten maken. Hoe zit dat?

Deel dit bericht

Wat kost een onafhankelijke verzekeringsadviseur?

Hoe wordt een schadeverzekeringsadviseur beloond? Laten we één misvatting de wereld uit helpen. Een schadeverzekeringsadviseur stuurt in principe geen factuur voor zijn adviesgesprek. Schadeverzekeringsadviseurs worden beloond door provisie. Als je schadeverzekeringsadviseur jouw verzekeringen voor je afsluit, ontvangt hij of zij een vergoeding (lees: provisie) van de verzekeringsmaatschappij (lees: verzekeraar). Deze provisie is verwerkt in de premie die jij als verzekeringsnemer betaalt. Deze provisie is niet enkel voor het gegeven advies. Jouw verzekeringsadviseur is namelijk altijd jouw eerste aanspreekpunt met betrekking tot je verzekeringen. Bij vragen over je lopende verzekeringen, schade of nieuw advies staat jouw adviseur altijd voor je klaar.

Bij sommige schadeverzekeringsadviseurs heb je de keuze om de provisiekosten die verwerkt zijn in de premie van je verzekeringen te vervangen door een abonnement. In dat geval kies je er zelf voor om een factuur te ontvangen, zodat je verzekeringspremie lager is. De schadeverzekeringsadviseur krijgt dan geen of minder vergoeding van de verzekeraar, maar ontvangt (een deel van) deze vergoeding direct via het abonnement van jou.

Wil je geen factuur? Kies dan voor provisie. Een verzekeringsadviseur gaat in beginsel meestal uit van provisie, maar dit verschilt per kantoor.

Betaal ik door provisie niet een te hoge premie?

Absoluut niet. Laten we voorop stellen dat een deel van de verzekeraars alleen met verzekeringsadviseurs werkt. Je kan hier niet zonder een verzekeringsadviseur je verzekering afsluiten. Wat betreft de verzekeraars waarbij je wel zelf direct je verzekering kan afsluiten geldt hetzelfde. Ook hier betaal je niet per definitie minder. Waarom?

Direct bij een verzekeraar afsluiten

Als je direct je verzekering afsluit, dus zonder adviseur, dan betaal je uiteraard ook premie. In deze premie zitten, in plaats van provisiekosten, de kosten die de verzekeraar nu zelf moet maken voor de werkzaamheden die een adviseur zou hebben uitgevoerd. Alle vragen met betrekking tot advies, schade, polisvoorwaarden etc. komen nu namelijk direct binnen bij de verzekeraar en niet bij een verzekeringsadviseur.

Hoe zit dat bij vergelijkingssites?

Een vergelijkingssite fungeert in de meeste gevallen, net als je (lokale) verzekeringsadviseur, als bemiddelaar. Ook zij ontvangen in dat geval dus provisie van de verzekeraar. Als je de verzekering via de vergelijkingssite afsluit, wordt de vergelijkingssite jouw aanspreekpunt. Bij een vergelijkingssite betaal je dus ook provisie, terwijl je in eerste instantie geen advies krijgt.

Het gevaar bij vergelijkingssites is de ‘eenvoudigheid’. Voor je het weet heb je ‘zelf’ een verzekering afgesloten. Maar, hoeveel weet je nou écht over de dekking die je zojuist hebt afgesloten? Elke soort schadeverzekering heeft zijn eigen valkuilen wat betreft dekking en voorwaarden.

Ligt je voorkeur tóch bij een vergelijkingssites, let dan op het volgende.

  • Je krijgt in eerste instantie geen advies. De vergelijkingssites zorgen enkel voor de bemiddeling als je zelf geen vragen stelt. Je moet je dus zeer goed inlezen in de voorwaarden van de verzekeraars die je vergelijkt, zodat je zeker weet dat je een dergelijke dekking zoekt.
  • Niet alle vergelijkingssites bieden dezelfde verzekeraars.
  • In de gevallen waarbij wel dezelfde verzekeraars worden aangeboden, is het mogelijk dat er sprake is van een verschil in premie tussen het aanbod van de ene en de andere vergelijkingssite.

Wat is het voordeel van een schadeverzekeringsadviseur?

Bij vrijwel iedere schadeverzekeringsadviseur krijg je een persoonlijk advies, geheel afgestemd op jouw situatie. De aspecten die voor jou belangrijk zijn, worden dan ook meegenomen in het advies. Schadeverzekeringsadviseurs hebben veel kennis en ervaring, waardoor ze je de juiste vragen stellen om tot de juiste verzekering te komen. Daarnaast heb je voor al je schadeverzekeringen één aanspreekpunt. Zo weet je altijd waar je terecht kunt met je vragen, ondanks dat deze wellicht bij verschillende verzekeraars zijn afgesloten.

Ten slotte houd je je verzekeringen up-to-date. Een adviseur neemt regelmatig contact op om te kijken of er redenen zijn om een andere verzekering te kiezen. Het kan namelijk zijn dat je situatie is veranderd, waardoor een andere dekking meer bij je past.

“Hey Wilbert, ik heb deze auto gekocht. Hoe en waar kan ik deze het beste verzekeren?”

Wat betekent dit bij Ratium? We kijken verder dan alleen de premie. We hebben liever dat je goed verzekerd bent binnen jouw mogelijkheden. Zo voorkomen we dat je bij schade een groot deel zelf moet betalen of een lage dekking hebt. Dat is in veel gevallen namelijk duurder voor jou als klant. Verder betekent dit bij Ratium:

  • Toegang tot veel verschillende verzekeraars: altijd een goede dekking (voorwaarden) tegen een scherpe premie.
  • Door onze kennis en ervaring stellen we de juiste vragen om tot een goede advies te komen, afgestemd op jouw situatie.
  • Beloning door middel van provisie: Geen verborgen kosten en géén factuur, behalve op verzoek van de klant.
  • Regelmatig contact om te controleren of je verzekeringen nog voldoen aan je wensen en afgestemd zijn op je huidige situatie.
  • Een team dat al je vragen over je lopende verzekeringen beantwoordt en je helpt bij het afhandelen van je schadeclaim.
  • Een persoonlijke adviseur.

Volg ons op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws zoals dit

Meer nieuws

Jouw Hypotheekadviseur en Verzekeringsadviseur

Voor al je financiële vragen

Afspraak maken hypotheek en verzekeringen

Schrijf een Review

We willen je de mogelijkheid geven om je ervaring te delen op een derde onafhankelijke website.

Maak vrijblijvend een afspraak

Maak een (bel)afspraak om je wensen te bespreken, zodat we je kunnen vertellen wat we voor je kunnen betekenen. We gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen.

Contact