Private Lease: Waarom wel of niet

Ooit gedacht aan private lease? Je bent niet de enige. Het aantal private leasecontracten stijgt hard in Nederland. Je rijdt een auto zonder zorgen voor een vast bedrag per maand. Onderhoud, verzekeringen en belastingen zijn inbegrepen. Het enige wat je nog hoeft te doen is je brandstof betalen. Dit is voor veel mensen dan ook zeker een goede manier om een auto te financieren. We willen je echter wel wijzen op het volgende…

Deel dit bericht

Even kort de cijfers

Eerst even terug naar de aantallen. VNA heeft onderzoek gedaan naar de leasemarkt en is tot de volgende cijfers gekomen. In 2018 waren er naar schatting 150.000 private lease autocontracten. In 2017 waren dit er nog 103.000 en in 2016 maar 64.000. In twee jaar zijn de private-leasecontracten dus meer dan verdubbeld. Verder blijkt dat twee derde van de leasecontracten financieringen zijn met een maandbedrag tussen de 200 en 400 euro.

Maar…

Ondanks dat private lease een handige en betaalbare manier is om een nieuwe auto te kunnen rijden, vergeten mensen het volgende: Het wordt geregistreerd bij de BKR. Een klein lichtpuntje is dat alleen het financiële component wordt geregistreerd en dus niet het deel dat het onderhoud, belasting en verzekering omvat. De BKR zal de vaste afslag van 35% laten gelden als servicekosten, maar dat betekent nog altijd dat het bedrag wat wordt geregistreerd geen kleintje is. Ze geven namelijk het volgende voorbeeld:

 “U betaalt gedurende 36 maanden € 300,- per maand voor uw private lease auto. De waarde van het leasecontract bedraagt in totaal € 10.800,-. Van dit bedrag wordt 65%, ofwel € 7020,-, geregistreerd.”

BKR

Dus…

Bij het kopen van een huis wordt rekening gehouden met deze registratie! Aangezien het een maandelijkse betalingsverplichting is, wordt het meegenomen in de inkomens-lastenberekening. Je zal dus minder kunnen lenen als je een private leasecontract hebt lopen. Denk dus goed na voordat je een private leasecontract afsluit. Vooral als je van plan bent een huis te kopen.

Volg ons op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws zoals dit

Meer nieuws

Jouw Hypotheekadviseur en Verzekeringsadviseur

Voor al je financiële vragen

Afspraak maken hypotheek en verzekeringen

Schrijf een Review

We willen je de mogelijkheid geven om je ervaring te delen op een derde onafhankelijke website.

Maak vrijblijvend een afspraak

Maak een (bel)afspraak om je wensen te bespreken, zodat we je kunnen vertellen wat we voor je kunnen betekenen. We gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen.

Contact