Hypotheek berekenen

Door onze Erkend Hypotheekadviseurs

Door de jarenlange ervaring van onze hypotheekadviseurs, kunnen we in eerste instantie een goede inschatting maken van je maximale hypotheek. Lever je al je stukken aan? Dan weten we preciezer wat je kunt maximaal kunt lenen.
0 +
Hypotheekverstrekkers
0 +
Rentetarieven
0 +
Adviezen
0 +
Jaar ervaring

Wist je dit over hypotheken?

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening (ook wel krediet genoemd), waarbij de woning dient als onderpand. De geldverstrekker is degene die jou de lening geeft. Dit kan een bank zijn, maar dat hoeft niet. Een uitgebreidere en meer wettelijke uitleg van het begrip hypotheek.

Wat is een onderpand?

Een onderpand is een zekerheid voor de geldverstrekker. Hij heeft het recht op de woning als je de lening niet betaalt. Hierdoor hoeft hij niet bang te zijn dat hij zijn geld niet terug krijgt. Met andere woorden, op het moment dat je de lening niet kunt betalen, mag de geldverstrekker jouw woning verkopen.

Wat bepaalt hoeveel je kunt lenen?

Er zijn veel verschillende omstandigheden die bij het berekenen van jouw hypotheek van belang zijn. De vraag “Hoeveel kan ik lenen?” is daarom niet zomaar even snel te beantwoorden. Niet alleen spelen marktontwikkelingen zoals de hypotheekrente en de gemiddelde aankoopprijs voor een huis een rol, maar ook jouw financiële situatie. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan inkomen, openstaande leningen en de hoeveelheid eigen geld je gebruikt bij de aankoop van je huis. Het kopen van een huis samen met je partner scheelt natuurlijk ook.

Is hypotheekadvies verplicht?

Bij vrijwel alle geldverstrekkers is een hypotheekadvies verplicht gesteld omdat het gaat om een grote financiële verplichting. Hier bij komt niet alleen de verplichting tot het terugbetalen van de lening, maar ook van een fors bedrag aan rente.

Er zijn een paar geldverstrekkers in Nederland die een hypotheek zonder advies mogelijk maken. Dit heet een execution only hypotheek. Hiervoor moet je een test doen welke bepaalt of je genoeg kennis hebt over hypotheken. Echter, brengt dit andere voorwaarden met zich mee waarbij onder andere vaak veel eigen geld moet worden ingebracht.

Waar kan ik hypotheekadvies krijgen?

Er zijn twee mogelijkheden om hypotheekadvies in te winnen. Je kan terecht bij een hypotheeadviseur van een geldverstrekker zelf. Hij zal advies geven op basis van de hypotheken welke ze zelf aanbieden. Wil je liever een hypotheekadviseur die verder kijkt dan één geldverstrekker? Een onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijkt veel verschillende geldverstrekkers. Een onafhankelijke adviseur is niet werkzaam bij een geldverstrekker, waardoor hij meer hypotheken mee neemt in zijn advies.

Hypotheekadvies

Eerste Woning

Een eerste woning en daarbij je eerste hypotheek. Veel mensen denken dat het krijgen van een hypotheek als starter ontzettend lastig is. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om als starter een hypotheek te krijgen. Benieuwd naar je maximale hypotheek?

Andere Woning

Je hebt het hele traject al eens doorlopen, maar nu is jouw situatie anders. Er komen nieuwe vragen op je af en er spelen nu meer factoren een rol. Er zijn weer verschillende mogelijkheden die er voor zouden kunnen zorgen een hypotheek naar jouw wensen te krijgen.

Oversluiten

De financiële wereld staat nooit stil. Rentes en voorwaarden veranderen continu. Misschien heb je zelf wel andere toekomstplannen. Deze veranderingen kunnen er voor zorgen dat een andere hypotheek beter bij je past. Je kan dan je hypotheek oversluiten.

De grootste misvattingen over hypotheken

"Mijn partner verdient hetzelfde inkomen als ik. Als we samen kopen kunnen we twee keer zo veel lenen."

Helaas is dit niet het geval. Hypotheekverstrekkers houden rekening met de kans dat er bijvoorbeeld een kind in het gezin er bij komt, of dat één van de twee in de toekomst minder zal gaan werken. Bovendien zijn er nog andere variabelen die invloed hebben op de maximale hypotheek. Met andere woorden, je zal dus niet twee keer zo veel kunnen lenen bij een gelijk inkomen.

"De maandlast van de berekende hypotheek is lager dan de maandelijkse huur die ik nu betaal. Ik kan dus meer lenen dan de berekende hypotheek."

Je kan het toch makkelijk betalen? Waarom krijg je geen hogere hypotheek? Geldverstrekkers beoordelen een hypotheekaanvraag door middel van verschillende kaders. Ze nemen bijvoorbeeld niet het volledige inkomen mee in de berekening, omdat ze verwachten dat een deel van het inkomen voor andere uitgaven zal (moeten) worden gebruikt.
hypotheek misvattingen

Hoe werkt het

Stap 1
Oriëntatie

Oriënterend gesprek waarbij je je wensen met onze adviseur bespreekt. De adviseur legt je uit hoe het verder in zijn werk gaat.

Stap 2
Onderzoek

Na de eventueel noodzakelijke documenten te hebben ontvangen, gaat de adviseur voor je op zoek.

Stap 3
Uitkomst

De adviseur bespreekt de beste mogelijkheden uit zijn onderzoek met je en adviseert je op basis van jouw persoonlijke situatie.

Stap 4
Sluiten

De adviseur sluit het uiteindelijk gekozen product en houd je op de hoogte van het proces. Gefeliciteerd!

Ons kantoor in Veldhoven

Onze hypotheekadviseurs hebben veel ervaring in de hypotheekwereld. Ons doel is om je de beste hypotheek te bieden op basis van jouw situatie en wensen.

Heb je vragen? We raden je aan om vrijblijvend contact met ons op te nemen via e-mail of door ons te bellen, zodat we je kunnen vertellen wat we voor je kunnen betekenen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel je kunt lenen hangt af van veel verschillende factoren. Na het eerste gesprek met onze hypotheekadviseur kan hij een goede inschatting maken van je maximale hypotheek. Zo weet je meteen of je het huis kan kopen dat je op het oog had.
Hoewel het mogelijk is om te werken met een uurtarief, worden kosten voor hypotheekadvies eigenlijk altijd van tevoren afgesproken als vast bedrag. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. De precieze kosten hangen af van hoeveel er in jouw geval geregeld moet worden. Het eerste gesprek met onze hypotheekadviseur is altijd gratis. Na dit gesprek kunnen we je vertellen hoeveel het advies zal kosten en kan je beslissen of je verder wil gaan met onze hypotheekadviseur.
Helaas is het niet zo simpel. Een hypotheek is meer dan alleen de laagste rente kiezen. Niet alleen spelen de voorwaarden een rol, maar ook de rentevaste periode, het leenbedrag en je toekomstplannen. Het is niet altijd verstandig om de hypotheek te sluiten alleen om de laagste rente. We moeten op zoek naar een hypotheek die bij jou past en die past in jouw toekomstbeeld. Het gaat tenslotte om een grote financiële verplichting die je aangaat voor een lange tijd.
Gelukkig zijn er ook mogelijkheden voor ondernemers om een hypotheek te krijgen. Het proces is wel iets ingewikkelder, omdat een ondernemer geen vast inkomen heeft. Het is daarom lastig voor de hypotheekverstrekker om te bepalen hoeveel ze aan je kunnen lenen. Ze weten namelijk niet wat je volgend jaar gaat verdienen en of je bedrijf blijft groeien. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om een hypotheek te sluiten voor een ondernemer.

Maak vrijblijvend een afspraak

Maak een (bel)afspraak om je wensen te bespreken, zodat we je kunnen vertellen wat we voor je kunnen betekenen. We gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen.

Contact

Schrijf een Review

We willen je de mogelijkheid geven om je ervaring te delen op een derde onafhankelijke website.