SVn Lening energiebesparende voorzieningen (zonnepanelen e.d.)

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt mogelijkheden om een consumptief krediet af te sluiten voor het verduurzamen van je woning door energiebesparende voorzieningen te treffen tegen een degelijke rente zonder veel kosten te hoeven maken. Het fonds wordt gefinancierd door de overheid met behulp van enkele banken en de leningen worden beheerd en uitgegeven door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hypotheek voor zonnepanelen en andere energiebesparende voorzieningen

Het is in de hypotheekwereld al enige tijd mogelijk om extra te lenen voor het verduurzamen van je woning. Als je een huis koopt, mag je in principe een hypothecaire lening tot 100% van de waarde van de woning aanvragen. Je kan echter tot 106% van de waarde van de woning lenen, als je de extra 6% in de komende jaren gebruikt om je woning te verduurzamen. Voor het aangaan van een hypotheek is het belangrijk dat je een afspraak maakt met een hypotheekadviseur.

Maar, het kan natuurlijk ook zijn dat je al een woning hebt en energiebesparende voorzieningen wil treffen. Denk hierbij aan de aanschaf van zonnepanelen, dakisolatie, warmtepomp, isolerende deuren of een HRe-ketel. In dat geval is het niet altijd interessant om alleen voor deze voorzieningen de hypotheek te verhogen, omdat dit relatief veel kosten met zich mee brengt.

Lening voor zonnepanelen en andere energiebesparende voorzieningen

Wel is het mogelijk hier een consumptief krediet voor af te sluiten. Dit kan een normaal consumptief krediet zijn bij een geldverstrekker of bank, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Maar dit kan ook via het Nationaal Energiebespaarfonds. Het Nationaal Energiebespaarfonds is speciaal opgezet om consumenten tegen interessante rente en kosten een lening aan te bieden om energiebesparende voorzieningen te treffen, om zo de landelijke verduurzaming te versnellen.

Dit krediet wordt, net zoals andere kredieten, wel geregistreerd bij het BKR. Ook wordt er getoetst of je het krediet financieel aan kan. De SVn gebruikt hier de Gedragscode Consumptief Krediet voor.

Er zijn bepaalde eisen aan de lening. Ten eerste moet je de aanpassingen laten uitvoeren door een (deskundig) aannemer of installateur (en dus niet zelf). Daarnaast zijn er enkele eisen aan de voorzieningen die je gaat treffen. Je mag bijvoorbeeld niet het gehele bedrag gebruiken om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen mogen 75% van het leenbedrag omvatten. Je moet dus tenminste één andere voorziening treffen met het geleende geld. Er is een lijst opgesteld met voorzieningen die mogen worden meegenomen in het krediet. Het krediet kent de mogelijkheid voor verschillende looptijden en ook boetevrij extra aflossen is mogelijk.  

Waarom investeren in energiebesparende voorzieningen

  • Je bespaart op je energiekosten. De kosten van de lening kunnen vaak volledig worden betaald uit de opbrengst van de energiebesparing.
  • Verhogen van je wooncomfort. Sommige energiebesparende voorzieningen, zoals isolerende deuren, zorgen er voor dat het minder of niet tocht. Bovendien zijn er voorzieningen die er voor zorgen dat het huis gelijkmatig wordt verwarmd.
  • Mogelijk waardebehoud van de woning. Energiebesparende maatregelen kunnen bijdragen aan het waardebehoud van de woning.
  • Het is goed voor het klimaat. Je vermindert CO2-uitstoot. Zo draag je je steentje bij aan een groenere wereld.

De belangrijkste risico’s bij lenen voor energiebesparende voorzieningen

  • De energieprijzen kunnen dalen of je energieverbruik verandert. Dit kan de energiebesparing negatief beïnvloeden.
  • Als je het huis verkoopt voordat de lening is afbetaald, betaal je na de verhuizing nog aan de lening, terwijl de nieuwe bewoner bespaart op zijn energielasten.

Kan ik lenen voor zonnepanelen en energiebesparende voorzieningen

In principe komt iedere consument in aanmerking voor de lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, zolang ze de financiële toets van het SVn doorstaan. Echter, geldt er een leeftijdsgrens van 75 jaar. Als je ouder bent dan 75 jaar, worden je inkomsten niet meegenomen in de aanvraag, ook niet als je partner jonger is.

Wil jij investeren in energiebesparende voorzieningen? We helpen je graag bij het aanvragen van deze lening.

Volg ons op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws zoals dit

Meer nieuws

tijd voor een koopwoning
Hypotheken

Waarom je juist nu een hypotheek wil (oversluiten)

De woningmarkt is de afgelopen jaren een echte rollercoaster geweest. Na een dieptepunt te hebben bereikt tussen 2008 en 2013, heeft de woningmarkt ons de laatste jaren volledig verrast met hoge woningprijzen, lage rentes en een enorme vraag tegenover het beperkte aanbod. Voor starters leek het dan ook bijna onmogelijk om in bepaalde gebieden een koopwoning te vinden die paste bij hun maximale hypotheek. Wie nu een (nieuwe) hypotheek wil (oversluiten) heeft genoeg redenen om juist nu de stap te nemen.

Lees verder
Verzekeringen

Coronavirus: Hoe zit dat met mijn reisverzekering en annuleringsverzekering?

De wereld staat op zijn kop. Door het Coronavirus zijn er ingrijpende maatregelen genomen door de overheid en op haar beurt weer door bedrijven. Sommige bedrijven zijn verplicht hun deuren te sluiten, andere doen dit op advies en andere beperken het aantal werknemers op locatie.
Dit heeft natuurlijk gevolgen voor bedrijven, maar ook voor jou. Misschien had je net een vlucht gepland staan en wordt deze vlucht nu geannuleerd. Of misschien ben je op vakantie, en kun je niet terug. Het kan ook zijn dat je ziek bent en daardoor zelf niet op vakantie kunt. In welke gevallen kun je je schade claimen bij je reisverzekering?

Lees verder

Jouw Hypotheekadviseur en Verzekeringsadviseur

Voor al je financiële vragen

Afspraak maken hypotheek en verzekeringen

Maak vrijblijvend een afspraak

Maak een (bel)afspraak om je wensen te bespreken, zodat we je kunnen vertellen wat we voor je kunnen betekenen. We gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen.

Contact

  • Business Center de Hogt | De Run 4312F Veldhoven
  • 040 295 4900
  • info@ratium.nl

Schrijf een Review

We willen je de mogelijkheid geven om je ervaring te delen op een derde onafhankelijke website.